söndag 11 mars 2012

Bebe-Spansk Feminism

Internationella kvinnodagen i veckan så dags för lite spansk feminism med Bebe. Bebe heter egentligen María Nieves Rebolledo Vila och egentligen är hon skådespelare. Som artist har hon bara släppt tre album men redan det första Pafuera Telerañas blev en enorm framgång när det släpptes 2004. Sedan dröjde det fem år till 2009 innan andra albumet Y dök upp. Sedan när jag nu skriver detta inlägg upptäcker jag till min glädje att hon nyligen släppt ett tredje album Un Pokito de Rocanrol. Ska bli mycket intressant att lyssna på då andra skivan för mig var något av en besvikelse.

Så varför kan man då kalla Bebes musik för feministiskt? Är egentligen inte så mycket att snacka om utan bara att lyssna på texterna som talar för sig själva. Det jag dock som man gillar med Bebe är att det inte är fråga om någon överdriven feminism plus att man även kan tolka texterna inte enbart som feministiska utan det handlar mycket om frigörelse och oberoende. Detta är något jag som egen företagare kan identifiera mig med då det för mig är viktigt att klara mig själv och inte vara beroende av andra. Att andra ska tala om för mig vad jag ska göra är något av det värsta jag vet, speciellt om det kommer från en inkompetent chef som egentligen inte vet vad han pratar om.


Me Enseñara
Vi börjar med Me Enseñara som kanske inte är en direkt feministisk låt men sjukt bra ändå. Här beskriver hon istället en av de där perfekt stunderna i livet man i bland upplever. Låten visar också en annan sida av Bebes musik en positiv framtidstro som gör att i alla fall jag blir sjukt inspirerad och motiverad att ta tag i saker.



Ella
Budskapet kan inte bli så mycket klarare. Kvinnor framåt ta plats, skit i fördomar och eventuell rädsla gör vad ni vill. Men även denna låta andas optimism vilket gör att man blir glad när man lyssnar.



Malo
Bebes kanske starkaste låt som tar upp ett problem som har uppmärksammats mer och mer i Spanien på senare år, nämligen kvinnomisshandel. Om Bebes andra låtar är optimistiska och glada så är detta raka motsatsen här är hon heligt förbannad. Men fortfarande finns en viss optimism hittas i följande rader:
Voy a volverme como el fuego voy a quemar tu puño de acero y del morao de mi mejilla saldrá el valor pa cobrarme las heridas.



Con mis manos
Feministisk kärlekslåt:)



Que nadie me levante la voz
En sista låt Que nadie me levante la voz, budskapet går inte att missa. Nu är det Bebes tur, hon är sin egen chef ingen ska höja rösten och skrika åt henne mm. I denna låt har hon fått hjälp av Los Delincuentes vilka jag skrev om här. Om ni läser det inlägget ser ni att de samarbetat även i andra låtar.